Dieta matki karmiącej

matkakarmiaca

Ciąża i połóg jest dla zdrowej kobiety stanem fizjologicznym, jednak w tym okresie należy zwrócić uwagę na prawidłowe żywienie i tryb życia.
W okresie karmienia zapotrzebowanie na składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i składniki mineralne, jest jeszcze wyższe niż w okresie ciąży.
W okresie laktacji wzrasta zapotrzebowanie na żelazo. Komitet żywienia człowieka PAN żelazo w ilości 26 mg na dobę. Tak duże zapotrzebowanie na żelazo trudno jest pokryć normalną dietą. Wynika to z faktu, że u dorosłego człowieka wchłania się zaledwie 10% żelaza zawartego w naturalnych produktach.     matkakarmiaca.jpg

Niedobór żelaza powoduje anemię. Dlatego wskazana jest suplementacja min 3 miesiące po porodzie w ilości ok 30 mg na dobę. Ogromnym postępem jest wprowadzenie na rynek chelatowanej aminokwasami postaci żelaza, które wchłania się 3-10 razy lepiej niż w formie nieorganicznej. Właśnie to wyróżnia preparaty New Life i Iron Plus.

Kobieta karmiąca dostarcza codziennie swemu niemowlęciu w mleku ok. 750 kcal energii, 9,5g białka a także tłuszcz, cukier, wapń, fosfor, witaminy i inne składniki pokarmowe. Codziennie musi więc straty te wyrównać przez spożywanie odpowiednich pokarmów. Ponieważ niemowlę wypija przeciętnie ok. 850 ml mleka dziennie, matka karmiąca powinna odżywiać się tak, aby pokryć nie tylko swoje normalne zapotrzebowanie, ale również potrzeby dziecka. Ważne jest, by w tym okresie nie zubożyła swojego organizmu.

Przyjmuje się na ogół, że w odniesieniu do diety normalnej, karmiąca winna otrzymywać dodatkowo ok. 500-1000 kcal dziennie. Powinna także jeść posiłki częściej (5-6 razy dziennie), ale w mniejszych ilościach, dobrze zrównoważone pod względem zawartości składników odżywczych. Należy także bardzo uważać, aby w tym okresie nie tyła gdyż przybieranie na wadze powoduje zmniejszenie ilości wytwarzanego mleka.

Matka karmiąca musi zjadać ok. 20g więcej białka niż w okresie przed ciążą i porodem (tj. ok. 1g /kg masy ciała), w tym co najmniej 60 % całej puli powinno stanowić białko zwierzęce. Produktami, które dostarczają tego białka są: sery żółte, twaróg chudy, chude mięso, ryby oraz jaja.
Tłuszcz winien stanowić 35% wartości energetycznej całodziennych posiłków.
Wśród produktów dostarczających tłuszczu powinny przeważać takie, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (ryby morskie, oliwa, olej sojowy, słonecznikowy, arachidowy).
Skład diety matki karmiącej wpływa przede wszystkim na jakość tłuszczu mleka kobiecego, przy czym nie zmienia się jego ilość w pokarmie.
Natomiast ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych w mleku matki odgrywa istotną rolę w rozwoju układu nerwowego dziecka w dużym stopniu zależy od ich ilości dostarczanej w diecie.

W diecie kobiety karmiącej ok. 55% zapotrzebowania energetycznego mają pokrywać węglowodany. Jeśli kobieta nie ma skłonności do tycia, to produkty zbożowe (chleb, kluski, kasze) może spożywać w zalecanych ilościach, ale jeśli tyje, powinna je ograniczać.
Zdarza się bowiem, że w trosce o pokarm dla dziecka, kobieta je, znacznie więcej niż powinna i to na ogół węglowodanów w postaci produktów mącznych, słodkich ciast itd.
Ten sposób żywienia doprowadza często do nadwagi, a następnie do otyłości. Takie żywienie powoduje najczęściej niedobory w ważne składniki, jak witamina C, żelazo, białko zwierzęce.

Spośród wszystkich składników pokarmowych największe zapotrzebowanie w okresie karmienia dotyczy wapnia. Wynosi ono średnio 1,2 -1,4 g na dobę czyli wzrasta o co najmniej 100%. Taka ilość wapnia zawarta jest w 1 l mleka, 100g sera białego lub ok. 70g sera żółtego.
U dorosłego człowieka zaledwie 20 – 25% wapnia zawartego w naturalnych produktach żywnościowych ulega wchłanianiu. Wchłanianie wapnia umożliwia witamina D. Najlepszym źródłem wapnia dla człowieka jest mleko i jego przetwory , ziarna zawierające olej, soja, zielone warzywa liściaste (oprócz szpinaku) i niektóre owoce ( pomarańcze, grejfruty), a także marchew, seler, figi i jajka. Ponieważ trudno jest zaspokoić wysokie zapotrzebowanie na wapń normalnym odżywianiem szczególnie w przypadku kobiet nie tolerujących produktów mlecznych, zaleca się dodatkową suplementację w okresie laktacji. W ofercie CaliVita znajdują się dwa produkty, uzupełniające dietę w wapń:
Strong Bones – wapń i magnez,
Power Mins – kompleks składników mineralnych

Zawierają one łatwo przyswajalne minerały w postaci chelatowej.

Karmiąca matka powinna pić tyle na ile ma ochotę. Natura wyposażyła ludzi w delikatny mechanizm zwany pragnieniem, który reguluje ilość płynów. Co pozwala zapewnić właściwa ilość produkowanego mleka. Matki często stwierdzają, że w momencie, gdy niemowlę dotyka brodawki lub zaczyna ssać, odczuwają silne pragnienie i aby je ugasić muszą się napić. Jest to objaw naturalny.
Mimo to zaleca się zwiększenie spożycia płynów o ok. 1 litr dziennie do 2-2,5 litra. Powinny je stanowić: mleko, (ok. 2 szklanek), słaba herbata, sok owocowy, najlepiej rozcieńczony lub po prostu przegotowana woda.
Nie można natomiast nadużywać mocnej herbaty oraz kawy.
Należy pamiętać, że płynu dostarczamy również jedząc zupy czy soczyste owoce.

Dobrym sprawdzianem prawidłowości żywienia kobiety karmiącej jest częsta kontrola ciężaru ciała matki oraz niemowlęcia. Brak przyrostu wagi matki, a prawidłowy wzrost ciężaru dziecka stanowi gwarancję, że stosowany sposób żywienia jest racjonalny.

Należy również pamiętać, że poza prawidłowym żywieniem bardzo duży wpływ na wydzielanie pokarmu ma także uregulowany tryb i właściwe warunki życia kobiety karmiącej, a więc: odpowiednia ilość snu i odpoczynku, nieprzeciążanie się pracą, pobyt i ruch na świeżym powietrzu oraz pogodna atmosfera w domu.